top of page
Beige & Blue Aesthetic Minimalist Modern Photo Collage Facebook Cover.jpg

Welkom op mijn reis blog

10 tips om alles uit jouw bezoek aan Petra te halenPetra is een eeuwenoude stad wat op de beruchte handelsroute voor wierook binnen Jordanië lag. Er was dan ook een tijd dat deze stad stinkend, maar dan ook stinkend rijk was en dit lieten de zogeheten nabateeërs (Arabisch volk) goed blijken door uit rots gehakte graftombes te creëren. Petra, of zoals de nabateeërs de stad noemden "Raqmu" bestaat tegenwoordig alleen uit ruïnes die uitgeroepen zijn tot werelderfgoed. Maar hoe groot is Petra nou eigenlijk? Hoe zorg je dat je door alle toeristen massa je wel alles te zien krijgt? En natuurlijk, hoe krijg je het beste zicht op de Treasury, de populairste tombe van Petra? No worries! Ik help je door mijn beste 10 tips te geven die ik opgedaan heb tijdens mijn bezoek.


1. Jordan Pass

Voordat je naar Jordanië reist is het verstandig om een Jordan Pass aan te schaffen. Deze kost nu 70 JD, ofwel rond de 100 euro met de wisselkoersen van nu. Je kan uit verschillende pakketten kiezen voor je Jordan Pass, dit is vooral afhankelijk hoeveel dagen je in Petra wilt spenderen. Tevens is de Jordan Pass je visum om het land binnen te komen en kan je er 40 andere attracties mee bezoeken. Geloof me, dit is veel goedkoper dan je visum en toegangstickets apart te kopen.

2. Overnachten bij Petra

Vlakbij de stad Petra vind je een stadje genaamd Wadi Musa. Hier vind je meerdere fijne hotels om te overnachten. Vanuit Wadi Musa is het zo'n vijf tot tien minuten rijden naar de parkeerplaats van Petra. Ik overnachte in Petra Guests Hotel, deze kan ik ook zeker aanraden en persoonlijk heb ik hier in het fijnste bed van de hele reis geslapen. Of zal dat komen omdat ik zo moe was van al het hiken haha?3. Trek meerdere dagen voor je bezoek uit Petra is echt GIGANTISCH en is daarom niet een standaard "museum bezoekje". Ik heb er twee dagen voor uitgetrokken, omdat ik van te voren veel online las over dat dat genoeg zou zijn. In zekere zin is het in twee dagen makkelijk te doen, bekijk echter wel voor jezelf hoe druk je de dagen rondom je bezoek aan Petra gepland hebt, want je zult ver over je 10.000 stappen goal per dag gaan. om de Treasury, de populairste tombe van allemaal te bereiken loop je al zo'n drie kilometer door prachtige kloof gangen voordat je er bent. Wij maakten zelf de fout door teveel te willen nadat we daarvoor ook al meerdere dagen lange hikes gemaakt hadden. Dus ja.. Petra is in twee dagen te bezichtigen, maar als je het echt rustig aan wilt doen zou ik er persoonlijk een derde bij plakken.4. Informeer je van te voren over dit wereldwonder

In Jordanië staan ze er niet bekend om, om zoals wij in het westen uitlegbordjes overal te plaatsen. Je vind zo goed als geen informatie over de wereldwonder. Uiterlijk een klei tekstje op een folder die je mee kan nemen. Wil je weten waar je naar kijkt? Zorg dan dat je van te voren jezelf informeert. Wij deden dit o.a. via deze website.


5. Gebruik de "backdoor" en start bij de Monastery.

De grootste fout die ik tijdens mijn bezoek bij Petra gemaakt heb is dat ik niet via de backdoor gegaan ben. Daar vind je namelijk de Monastery, the big boy. Deze joekel ligt namelijk het verste weg van de rest van de stad en geloof mij, je wilt de weg liever naar beneden lopen naar de rest van de stad dan omhoog. Wij hebben dus meer dan 1000 tredes in de volle hitte omhoog gelopen. Dit is te doen, maar wel een goede workout. En psssst, ik zou het er nooit op gokken, maar ik heb menig verhalen gehoord van mensen die zonder ticket binnen konden komen. Al zou ik persoonlijk nooit de gok wagen.


6. Vroeg opstaan loont?

Als dit niet je eerste blog over Petra is die je leest, dan heb je waarschijnlijk meegekregen dat er vaak gezegd wordt om vroeg op te staan zodat je de toeristenmassa voor bent. Daarom ging mijn wekker om 5 uur 's ochtends zodat ik om 6 uur, wanneer Petra open gaat, al bij de ingang zou staan. Ik wilde foto's maken van Petra zonder toeristen er op en dacht dat ik goed bezig was. Bus forget it... Inmiddels is het te populair geworden om er, net als ik, vroeg bij te zijn. Natuurlijk was het wel minder druk dan als je om 13 uur 's middags gaat en alle toering bussen arriveren, maar ik denk dat er wel al zo over de 100 toeristen net als ik op het plein voor de Treasury stonden.

Tip: ga naar de Monastery, deze is minder populair dan de Treasury en (in mijn opinie) nog mooier en groter dan de Treasury. Grote kans dat het daar rustiger zal zijn zo vroeg.


7. Neem contant geld mee

Als je zoveel door de stad wandelt heb je op een gegeven moment zin in een hapje of een drankje als je zelf niet meegenomen hebt. Even lekker zitten in de zon. Er zijn namelijk meerdere eettentjes te vinden in de stad. Alleen kun je niet verwachten dat ze daar allemaal netjes een pinapparaat hebben. Ook zijn er veel souvenir verkopers aanwezig. Wees niet bang, deze verkopers werken je alles behalve op de zenuwen en zijn juist heel aardig. Als je een souvenir wilt kopen zal je ook contant moeten afrekenen.


8. Zet je eigen benen aan het werk en niet die van een ander

Binnenin Petra zal je meerdere keren aangeboden worden om je te vervoeren op een kameel, paard of ezel. doe dit alsjeblieft NIET. Op je ticket staat ook een paardenrit inbegrepen om je van de hoofdingang naar de start van de kloof gangen, ofwel "siq" te brengen, maar vervolgens vragen ze je wel om een flinke fooi. Tevens zien veel dieren er onverzorgd uit en voel ik het geschreeuw van klimmende vermoeide ezels nog steeds door merg en been.


(fotogeniek zijn ze wel)


9. Betaal niet voor een short cut Natuurlijk is het uiteindelijk je eigen keuze. Er zullen veel Jordanen tegen vergoeding jou shortcuts rond de stad willen geven. Om bijvoorbeeld de Treasury van boven te bekijken. Het klinkt aantrekkelijk, vooral als je maar één dag naar Petra gaat, maar je weet niet wat je mist! De uitzichten rondom het stadsdal zijn namelijk fenomenaal! En prachtig om doorheen te hiken. Dus wat mij betreft houd je het geld lekker in je zak, trek je je goede wandelschoenen aan en geniet je van de mooie omgeving en heb je alsnog de beloofde uitzichten van bijvoorbeeld de Treasury van boven.

10. Vergeet Little Petra niet Little Petra ligt zo'n 10 kilometer van de stad Petra af. Zoals de naam het al verklapt is dit een kleine versie van Petra. Little Petra is een stuk minder populair en je kan er daarom rustig rondlopen. Ik kreeg veel te horen dat mensen het niet de moeite waard vonden, echter denk ik daar anders over en was blij dat ik gegaan was. Veel starten hun hike vanaf dit punt naar Petra zelf, je kan namelijk een route volgen die je zo langs de Monastery lijdt en zo via de backdoor de stad in. Maar ook bieden Jordanen bij de hoofdingang om je met een busje naar Little Petra te brengen en ook weer mee terug. Hier moet je wel heel goed opletten, want ze wachten niet op je bij vertrek terug naar de hoofdingang en voor de busjes geldt: vol = vol. Het kan je daarom gebeuren dat je plotseling meer dan 10 kilometer moet lopen naar de stad. Mijn tip: Ga op een apart moment met eigen vervoer naar Little Petra toe. Het huren van een auto in Jordanië is sowieso handig om te doen en kom ik in een vervolg blog snel op terug.Opmerkingen


Welkom op mijn blog.

Mijn naam is Marion Stoffels. Het gezicht achter deze blog. Ik ben full-time fotograaf en avonturier en neem je daarom ook graag mee met mijn reizen. Ga je mee?

Check ook vooral de rest van mijn website om te zien wat ik nog meer allemaal doe.

312881168_532986925502510_7436661242028904905_n.jpg

Volg jij mij al op instagram?

Lees ook eens mijn andere blogs:

bottom of page